×
5 съвета за поддръжка на тяговата батерия
5 съвета за поддръжка на тяговата батерия

5 съвета за поддръжка на тяговата батерия

03.11.2021

Всеки бизнес се стреми да поддържа своята подемно-транспортна техника в добра техническа форма, за да бъде тя максимално ефективна и да се избегнат непредвидени финансови загуби. Изключително важна част от поддръжката на машините е грижата за тяхната тягова батерия, която трябва да работи в тежки условия години наред.

Въз основа на над 20-годишния ни опит в производството и поддръжката на батерии, ви предлагаме 5 съвета за добра грижа за вашия тягов акумулатор.

Зареждайте правилно

Със сигурност е най-удобно да зареждате батерията, когато тя не се ползва или имате възможност, но за да осигурите дълъг живот на вашата тягова батерия, тя трябва да бъде зареждана в определено време и до определен капацитет. Препоръчително е зареждането да става, когато заряда падне под 30%, след което тя трябва да бъде заредена напълно и зареждането да спре. Презареждането или недозареждането на този тип акумулатори може значително да намали техния живот. Затова не е добра идея да прекъсвате цикъла на заряд.

Изравнявайте клетките редовно

Потопените или т. нар. „мокри клетки“ трябва да бъдат изравнявани редовно. Този процес обръща химическото напластяване, когато киселината в батерията става по-концентрирана на дъното на батерията. Когато киселината и водата се разделят на пластове, батерията повече не може да задържа заряд толкова добре.

Изравняването ребалансира концентрацията на електролит и помага за премахване на сулфатните кристали от плочите. Изравняването може да бъде извършено само със зарядно устройство, което има такава функция. Много акумулатори имат нужда от изравняване на около 5-10 цикъла на заряд, като това трябва да е отразено в спецификацията на батерията.

Проверявайте нивата на течностите

Тяговите батерии имат нужда от правилно количество вода, за да работят с оптималния си капацитет. На около 5 зарядни цикъла трябва да бъде извършвана проверка на течностите чрез отваряне на батерията. Достатъчно е да се прегледат 2-3 клетки, за да се удостовери, че нивото на течността покрива елементите. Ако се установи ниско ниво, трябва да бъде долята вода.

Поддържайте нивата на водата

Ако нивата не са подходящи, трябва да се долее течност в батерията. Това се налага на около 10 зарядни цикъла, ако батерията е нова. Препълването също е непрепоръчително, защото е нужно допълнително пространство за разширение, когато батерията се използва. Има и батерии, които са необслужваеми и при тях не се налага доливане на течност.

Доливането се извършва винаги след пълно зареждане. Важно е да се използва подходяща вода с pH индекс между 5 и 7 определени показатели за чистота.

Пазете батериите в подходящ температурен диапазон

Макар подемно-транспортните машини да се използват в екстремни работни среди и често на открито, е важно да се взема предвид околната температура по време на експлоатация. Акумулаторът трябва да се поддържа е безопасен температурен диапазон, при който температурата не превишава 45 . Ако това не е възможно, е важно да се осигури голяма циркулация на въздух в и около отделението на батерията за оптимално охлаждане.

Ако поддръжката на вашата тягова батерия ви се струва сложна, времеемка или не разполагате с квалифицирани работници за извършването ѝ, можете да разчитате на услугата „Абонаментна поддръжка“ на „Индустриални батерии“ ЕООД. Така ще защитите вашата инвестиция във времето и същевременно ще сте винаги спокойни, че всеки възникнал проблем ще бъде решен бързо и професионално.

 Назад към "Полезно"